joi, 8 noiembrie 2012

Limbajele iubirii

Nu cred că m-am gândit vreodată că o să am copii.Inainte de 34-35 de ani sigur nu astea erau gandurile mele.Teoretic proiectam in viitor imaginea unei familii cu copii,dar practic eram atât de departe de toate astea.Pentru mine maternitatea a venit tarziu,dupa 37 de ani.Sunt convinsa 100% că unele femei sunt mai potrivite să fie mame față de altele.Cred că există o vocație,așa cum există vocația prieteniei,vocația profesiei și mai știu eu ce altceva.
Eu nu am această vocație.Eu trebuie să muncesc pe brânci sa fac față situațiilor de fiecare zi.Sunt egosită și nu am răbdare,astea ar fi principalele mele defecte ca mamă.Și dacă ar fi să il ascult pe Jupân,probabil ca incă am 9 ani si de asta uneori nu mă ascultă nimeni.Dacă mai adaug la asta si faptul că nu sunt constantă in decizii-poti spune ca sunt un dezastru.
Drept urmare pentru că le iubesc nespus,in fiecare zi incerc să invăț cum să mă controlez,cum să le înțeleg și cum să fac să fiu o mamă relaxată (pentru că de cele mai multe ori nu sunt).
Se spune că pentru a crește un copil e nevoie de un sat.Da,așa e.E greu să crești un copil,mai ales cănd satul are doar doi locuitori,din care unul e plecat mai mereu să vâneze.
Nu ajunge să îl hrănești,speli,ingrijești și sa-i cumperi jucării.E o muncă continuă și dacă nu ai alte resurse -in afară de dragoste-pui mana și te informezi.Pe tema asta citesc foarte multe cărți.Multe.Am investit serios in treaba asta.Unele m-au plictisit ingrozitor,altele mi-au fost de folos.
Zilele astea am început o carte,se numește Cele cinci limbaje ale iubirii-Gary Chapman,Autorul susține că toată lumea folosește aceleasi cinci limbaje de iubire,dar la nivel individual predomină unul singur.Cele cinci limbaje sunt:
-mangaierile fizice
-cuvintele de incurajare
-timpul acordat
-darurile
-serviciile
Un copil are nevoie de toate cele cinci limbaje,dar pentru el unul singur este important ca să-și păstreze rezervorul iubirii plin.Asta mi-a plăcut mult.Totul e să descoperi cât mai repede și la timp,care este limbajul important al copilului tău.
Pentru M este cel al mangaierilor fizice.Mai mult decat orice,atunci se simte ea in siguranță.Cumva știam asta,dar cred că niciodată nu primea căt ii trebuia.Acum ne îmbrățișăm de mai multe ori in timpul zilei,ii fac masaj și ea toarce ca o pisică fericită.Chiar e mult mai liniștită.
Pentru I,nici o mirare,importante sunt serviciile pe care i le ofer.Păturica,sucul adus la pat,un dulce,ardeiul tăiat intr-un anume fel,peria de par și orice altceva.Genul ăsta de lucuri le fac și pentru M,dar ea nu mi le cere,nici nu-i pasă de fapt de ele.
Incă nu am terminat cartea,dar o citesc cu mare atenție si am nevoie de timp.Mai ales ca mai am o carte care-mi ține de urât,o carte pe care o am in bibliotecă de mult și acum a venit vremea ei.
Cartea fericirii-de Nina Berberova sunt la prima mea intalnire cu ea,nu știu de ce nu am mai citit nimic de ea până acum.
Și ca să inchei,mai am o carte dragă mie,un volum de poezii de Marin Sorescu.
L-am descoperit pe Sorescu acum o mie de ani,cănd cineva mi-a scris pe un bilețel:aș vrea să fug/să dispar și să mă caut/mă iau după tine/și după genele urmelor tale prin aer...
Da,dragii mei și acum una din poeziile mele preferate:


Dedublare


Noaptea cineva umbla cu hainele mele
Si mi le poarta.
Dimineata observ pe pantofi noroi proaspat,
Cine-o fi semanand la umblet cu mine?



De la o vreme a inceput
Sa-mi imbrace si gandurile,
Cand ma trezesc nu le mai gasesc niciodata
Unde le-am pus.



Sunt uzate,obosite,cu cearcane
In jurul ochilor.
Se cunoaste ca cineva a gandit cu ele
Toata noaptea.



Cine s-o fi potrivind la suflet 
Cu mine?!





2 comentarii:

  1. Foarte interesantă - treaba asta cu limbajele iubirii.
    Despre tine ca mamă, cred că am mai spus-o - respecți cele mai importante principii din lume: îți iubești fetele și le respecți.
    În rest, crede-mă, totul e umplutură.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,e interesanta cartea.
      Multumesc pentru aprecieri,dar daca ai stii de cate ori am dubii si remuscari fata de multe lucruri pe care le fac...asta e,nu sunt perfecta.Nici nu cred ca trebuie,de fapt.

      Ștergere